Karczmarstwo
karczmarstwo, prowadzenie karczmy, gospody czy szynku. W karczmach sprzedawano, a niekiedy warzono piwo oraz sycono miód pitny, a od XVI w. pędzono gorzałkę. Niektóre karczmy usytuowane przy ważnych drogach zapewniały nocleg i obrok dla koni (gościńce). Karczmy były miejscem tańców i zabaw, czasem odbywały się tu sesje sądu wiejskiego.
|
Niekiedy sprzedawano w nich produkty spożywcze, a także odzież. Do XVI w. prowadzenie karczem było dziedziczone, potem szlachta starała się zmienić ten stan i wprowadzić ich dzierżawę (arenda), którą coraz częściej powierzano Żydom. Szynkowano w nich piwo i gorzałkę produkcji dworskiej, co było jednym z podstawowych źródeł dochodu szlachty. W 1. poł. XVII w. dzierżawne karczmy znajdowały się w 25% wsi szlacheckich w Wielkopolsce i Małopolsce.
|
w internecie
Tekst zamieszczony obok pochodzi z książki
"Historia i kultura Żydów polskich. Słownik",
autorstwa Aliny Całej, Hanny Węgrzynek i Gabrieli Zalewskiej,
wydanej przez WSiP
Mniej liczne były na obszarach wielkiej własności ziemskiej. W XVIII w., gdy liczba karczem znacznie wzrosła i istniały one w większości wsi szlacheckich, k. stało się jednym z podstawowych zajęć Żydów w małych miasteczkach i na wsiach. H.W.
Czy chcesz się wypowiedzieć na temat "Karczmarstwo" ?
|