SERWIS INFORMACYJNY     

SŁOWNIK

Maca

maca [hebr. ], rodzaj przaśnego podpłomyka, pieczonego na blasze. Ciasto na m. przygotowuje się z mąki i wody, bez dodatku soli, następnie cienko wałkuje i dziurkuje. M. należy upiec nie później niż 18 minut po zmieszaniu mąki z wodą, aby być pewnym, że nie zaczął się proces zakwaszania. Przyrządzanie m. odbywało się pod nadzorem mężczyzny znającego dobrze prawo rel. M. spożywano podczas święta Pesach, kiedy nie wolno jeść zakwaszonego chleba; zwyczaj ten upamiętnia pośpiech, z jakim Hebrajczycy wraz z Mojżeszem opuszczali Egipt, nie mogąc czekać, aż wyrośnie ciasto na chleb.
Bogata symbolika m. kojarzona jest z czasami niewoli egip., ucisku i biedy, ale także z nadzieją na wyzwolenie, pokorą i czystością pobożnego człowieka. M. chętnie jedzono także w dni powszednie, z mielonej lub rozdrobnionej przyrządzano wiele potraw (kluski, smażone w oleju ciastka, jajecznica na m. itp.). W średniowiecznej Europie i od XVI w. także w Polsce rozpowszechnił się przesąd, jakoby Żydzi dodawali krwi chrześcijan do m., co stało się jednym z powodów prześladowań wyznawców judaizmu.
A.C.

w internecie

Tekst zamieszczony obok pochodzi z książki
"Historia i kultura Żydów polskich. Słownik",
autorstwa Aliny Całej, Hanny Węgrzynek i Gabrieli Zalewskiej,
wydanej przez WSiP

Czy chcesz się wypowiedzieć na temat "Maca" ?

zobacz także

GMINA ŻYDOWSKA NA WYBRZEŻU

KALENDARIUM

ŚLADY I JUDAICA

ORGANIZACJE
    STOWARZYSZENIA
    FUNDACJE

LUDZIE, SYLWETKI,
    BIOGRAFIE

ŻYCIE ŻYDOWSKIE DZISIAJ

ZAGŁADA

KSIĄŻKI

SŁOWNIK

FORUM DYSKUSYJNE

ODNOŚNIKI

REDAKCJA

MAPA

Instytut Adama Mickiewicza, Wiejska 12a, 00-490 Warszawa
tel. (48-22) 44 76 100, fax. (48-22) 44 76 152; www.iam.pl