Żywność koszerna w Polsce
W dzisiejszej Polsce nie jest łatwo zachowywać zasady koszerności pożywienia. Ta sytuacja wynika z niewielkiej liczby ortodoksyjnych Żydów, co ogranicza potencjalny rynek, jak i z braku w Polsce specjalistów w zakresie uboju rytualnego.
Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP zorganizował swoim członkom żywność koszerną. Co kilka tygodni, przy pomocy osób ściąganych zza granicy, np. z Budapesztu, dokonywany jest rytualny ubój, który wystarcza na potrzeby lokalne. Zapasy te jednak nie wystarczają dla szerszego grona odwiedzających Polskę.
Dlatego większość zorganizowanych wizyt z zagranicy zabiera ze sobą składniki żywności, niektórzy ustalają z poszczególnymi hotelami zasady korzystania z kuchni. W szczególności jest to możliwe dla większych grup.
|
W Warszawie istnieje jeden sklep sprzedający żywność koszerną. Mieści się w podziemiach budynku gminy żydowskiej, przylegającym do synagogi Nożyków, przy ul Twardej 6.
Nowością jest utworzona w Warszawie, przy gminie żydowskiej (ul. Twarda 6), restauracja koszerna "Aviv". Można w niej zamawiać również posiłki z dostawą do hoteli. Grupom zalecana jest wcześniejsza rezerwacja. Tel. (+48) 601 320 582; (+48 22) 652 17 53 w. 119.
Natomiast dla osób przestrzegających zasad koszeru w stopniu bardziej dowolnym istnieje w Polsce szereg restauracji podających tradycyjną kuchnię żydowską. Są one we wszystkich większych miastach, np. w Krakowie na Kazimierzu, w Warszawie, w Lublinie... Jednak restauracje te nie spełniają warunków kuchni koszernej. Można je uznać za – używając żargonu anglojęzycznego – kosherfriendly.
W samolotach polskich linii lotniczych LOT można zamówić przed odlotem pożywienie koszerne.
(pc)
Zapraszamy do dyskusji na temat "Żywność koszerna w Polsce"
|
|